Kierunek: DIETETYKA

W zakresie: dietoprofilaktyka i dietoterapia <<<
W zakresie: dietetyka w sporcie i turystyce <<<
W zakresie: psychodietetyka z elementami coachingu<<
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Profil kształcenia: praktyczny
Forma studiów: stacjonarne/niestacjonarne
Studia trwają: 3 lata (sześć semestrów)
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom: licencjat
Ukończenie studiów I stopnia uprawnia absolwenta do podjęcia studiów II stopnia.
Przyporządkowanie kierunku „Dietetyka” prowadzonego na studiach pierwszego stopnia o profilu praktycznym do dyscyplin naukowych oraz wskazanie procentowego udziału dyscyplin, w których zgodnie z programem kształcenia uzyskiwane są efekty kształcenia na kierunku.
Przyporządkowanie do dziedzin i dyscyplin nauki |
||
---|---|---|
Dziedzina nauki |
Dyscyplina naukowa |
Procentowy udział dyscyplin, w których zgodnie z programem kształcenia uzyskiwane są efekty uczenia się |
kierunek Dietetyka |
||
dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu |
nauki o zdrowiu* |
64% |
nauki medyczne |
21% |
|
dziedzina nauk rolniczych |
technologia żywności i żywienia |
15% |
Łącznie |
100% |
*dyscyplina wiodąca
DIETETYKA
Studia stacjonarne pierwszego stopnia trwają 6 semestrów i przygotowują studentów do wykonywania zawodu dietetyka. Kształcenie obejmuje aspekty związane m.in. z promocją zdrowia, edukacją żywieniową, żywieniem człowieka zdrowego oraz dietoterapią chorób cywilizacyjnych żywieniowozależnych. Profil kształcenia zapewnia absolwentom możliwość praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy w pracy zawodowej.
ATUTY KIERUNKU
PRAKTYCZNY PROFIL KSZTAŁCENIA
W ramach kierunku dietetyka studenci zdobywają wiedzę teoretyczną uczestnicząc w wykładach prowadzonych przez wybitną kadrę specjalistów z różnych dziedzin (lekarzy, biologów, biotechnologów, dietetyków, psychologów) oraz realizują zajęcia praktyczne w nowoczesnych, profesjonalnie wyposażonych pracowniach m.in. w: laboratorium chemicznym, pracowni dietetycznej, pracowni dietetyki klinicznej, pracowni poradnictwa żywieniowego.
NOWOCZESNE OPROGRAMOWANIE KOMPUTEROWE
Zajęcia praktyczne prowadzone w pracowniach komputerowych umożliwiają studentom naukę układania jadłospisów w oparciu o specjalistyczne oprogramowanie komputerowe takie jak Dietetyk.pro, Dietik.pro, Dieta 5.0.
CIEKAWE ZAKRESY KSZTAŁCENIA
W ramach oferowanych zakresów kształcenia studenci mają możliwość wyboru psychodietetyki z elementami coachingu, dietetyki w sporcie i turystyce lub dietoterapii i dietoprofilaktyki.
WŁASNE PRACOWNIE SPECJALISTYCZNE
Pracownia Dietetyki– jedna z najnowszych pracowni Wydziału Nauk Medycznych i Technicznych, w której studenci dietetyki uczą się przygotowywania posiłków dla przyszłych pacjentów wymagających indywidualnego podejścia dietetycznego. Kuchnia wyposażona jest w najnowszy sprzęt AGD – płyty indukcyjne, piekarniki elektryczne, roboty planetarne, blendery oraz drobne sprzęty kuchenne ułatwiające przygotowywanie posiłków.
Pracownia Poradnictwa Żywieniowego –umożliwia studentom poznawanie tajników pracy z przyszłymi pacjentami. Sala wyposażona jest w 2 specjalistyczne analizatory składu ciała firmy TANITA, stadiometry oraz stanowisko do przeprowadzania wywiadów żywieniowych. Studenci nabywają tutaj umiejętności przeprowadzania wywiadów żywieniowych, oceny sposobu żywienia pacjentów, a także przygotowują indywidualne materiały edukacyjne o tematyce żywieniowej.
Pracownia Dietetyki Klinicznej– pracownia komputerowa, w której studenci kształtują umiejętności układania jadłospisów oraz poznają zasady żywienia w różnych jednostkach chorobowych wymagających terapii dietetycznej.
OPŁATY ZA STUDIA:
1. Stacjonarne: studia bezpłatne.
2. Niestacjonarne: 8000zł/rok lub 12 rat w wysokości 667zł.